Az egyetlen dolog, amire a nők valójában vágynak

Mire is vágyik a nő? Ez az a kérdés, amibe olyan tudós férfiaknak is beletört a bicskája mint Freud vagy Stephen Hawking. Pedig a válasz pofonegyszerű, és minden férfi képes arra, hogy ezt megadja a nőnek.

no8.jpg

John Gottman, amerikai házasságterapeuta kutatásai során megtalálta a választ. A nők nem egy kidolgozott férfi testre vagy egy sok szánjegyű bankszámlára vágynak, hanem egy megbízható férfira. A megbízhatóság pedig azt jelenti, hogy az vagy, akinek mondod magad, és azt teszed, amit megígérsz. A lényeg a megbízhatóság, szavahihetőség, bizalomraméltóság. Annak, hogy miért pont erre vágynak a nők, evolúciós magyarázata van. A nő és gyerekeinek életben maradása a partnere megbízhatóságán múlott évezredekkel ezelőtt, és ez még ma is rendkívül fontos. Ha az apa nincs jelen a gyerekek életében, nevelésében, ötször akkora a valószínűsége, hogy a gyerekek szegénységben nőnek fel, és háromszor akkora a valószínűsége, hogy rosszul teljesítenek az iskolában. Tehát érthető, hogy a nők megbízható férfiakra vágynak.

 

A nők két leggyakoribb panasza

 

A nők két fő dologra panaszkodnak a férfiakkal kapcsolatban: 1) Soha nincs ott, amikor szükségem van rá. 2) Hiányzik a meghittség, érzelmi közelség. Ezek a nők magányosnak érzik magukat a párkapcsolatukban.

A férfiak szintén két dologra panaszkodnak: 1) Túl sok a veszekedés, és  2) kevés a szex. Ezek a férfiak épp olyan magányosak mint a nők.

A nők és férfiak egymástól látszólag független panaszai mégis ok-okozati összefüggésben állnak egymással, és egyszerűen orvosolhatók. Ez pedig az érzelmi ráhangolódás. Ha a férfi érzelmileg ráhangolódik a feleségére, kevesebb lesz a veszekedés, több a szex, és megszűnik a magányuk.

no9.jpg

 

Amivel a férfire rá lehet hozni a frászt

 

A párok veszekedéseinek zöme azért tör ki, mert a férfi lekicsinyli, leszólja vagy elutasítja a nő érzelmeit. Ezt úgy csinálja, hogy kigúnyolja, figyelmen kívül hagyja, esetleg megpróbálja elterelni a nő figyelmét. No, nem azért mert egy érzéketlen tuskó, hanem mert a férfiak többsége felelősnek érzi magát a párja érzéseiért. Amikor egy nőből előtörnek az érzelmek, a férfi azonnal közbe akar lépni, hogy orvosolja a dolgot, mert még egy felnőtt férfit is rendszerint halálra rémít a női érzelemkitörés. Semmivel sem leehet jobban frászt hozni egy férfira, mint egy látszólag ok nélküli, semmiből kitörő sírással, amit a nő csak két órás beszélgetés után hagy abba. A legtöbb férfi ilyenkor türelmetlenné, ingerültté válik, és felvesz egy "mi a fene van már megint?" pózt. Ilyenkor kötelességének érzi, hogy minél előbb eltüntesse a nő szomorúságát, és boldoggá tegye őt. Szerinte a legegyszerűbb megoldás ilyenkor, hogy előáll valami (tényleg) kézenfekvő megoldási javaslattal. Csakhogy a nőn ez egy cseppet sem segít, mert azt érezteti vele, hogy ostoba, amiért ilyesmiken rágódik, és megalázva érzi magát az érzékenysége miatt. A férfi nem hangolódott rá a nőre érzelmileg, aki nem érzi magát megérve, nem érzi magát biztonságban. Mit tehet másként a férfi?

no_sir.jpg

 

A ráhangolódás mozzanatai

 

A megbízhatóság legjobb megnyilvánulási formája, amikor egy férfi érzelmileg ráhangolódik a párjára: odafigyel, együttérzést mutat, és egyáltalán nem próbálja megoldani a párja problémáit.

1) Figyelj oda a másikra!

Ha a párod beszélni akar veled, kapcsold ki a játékot, tedd le a távirányítót és a telefont, és add tanújelét annak, hogy figyelsz rá, és érdekel, amit mondani akar.

2) Fordulj felé!

Szó szerint, fizikailag fordulj a partnered felé, és vedd fel vele a szemkontaktust!

3) Próbáld megérteni, hogy mit mond!

Csak próbáld megérteni a szavait, és közben ne a megoldáson gondolkodj, ne tereld másra a szót, ne próbáld bagatellizálni a problémát, és ne vicceld el a dolgot! Nem elég, ha azt mondogatod, hogy "értem, értem"! Tényleg próbáld megérteni, esetleg összefoglalóan visszamondani neki, hogy mit értettél meg abból, amit mondott!

4) Csak hallgasd meg, és ne próbálj védekezni!

Ha a párodnak épp veled van baja, nagyon nehéz nem visszavágni vagy védekezni. Ebben az esetben is a legfontosabb, hogy próbáld megérteni, hogy mit akar! Ha védekezel vagy támadsz, nagyon gyorsan elmérgesedik a helyzet. Nem kell egyetértened azzal, amit mond, de megérteni megpróbálhatod.

5) Mutass együttérzést!

Próbáld átérezni, hogy mit érez a társad! Szerezz információkat az érzelmi állapotáról. Például kérdezd meg, hogy mit érez, esetleg kínáld meg érzelmekkel! "Ez biztosan nagyon nehéz neked. Szörnyen bosszantó ez az egész. Látom, hogy nagyon felháborít a dolog." Furcsa módon a nő ettől elkezd megnyugodni, mert megértést, elfogadást kaptak az érzései. Figyelem! Továbbra sem kell vele egyetértened, de együtt érezhetsz vele! Ha ez megtörténik, a nő elkezd megnyugodni, és hamarosan te is elmondhatod, hogy mit gondolsz a témáról. Ekkor már sokkal nyitottabban fogja meghallgatni a véleményedet, hiszen megértést, együttérzést kapott tőled, tehát biztonságban érzi magát.

Ha ezeket a lépéseket követed, sokkal kevesebb lesz a veszekedés, ergo több lehet a szex. Vagyis ezzel a módszerrel mindkét fél sokkal jobban jár.

Valójában ezt a "spanyolviaszt" nem Gottman találta fel. Az erőszakmentes kommunikáció, a Gordon-módszer évtizedek óta tanítja a konfliktuskezelésnek ezeket a módjait, kidolgozott, hétköznapi emberek számára is gyorsan elsajátítható módszerei vannak erre.

Ha szeretnéd megtanulni, gyere el a Konfliktuskezelés a párkapcsolatban tréningre, ahol egy nap alatt te is megtanulhatod, begyakorolhatod ezt a módszert!