Te mennyire vagy szerelmes típus?

Biztos te is ismersz olyan embert, aki szinte soha nincs egyedül, mert könnyen szerelembe esik, és mindig úgy érzi, hogy most megtalálta az Igazit. Ezzel szemben mások csak válogatnak, és nagyon ritkán vagy szinte soha nem esnek szerelembe. Miért van az, hogy egyesek könnyen lesznek szerelmesek, míg másokat messzire kerül a nagy érzés?

love5.jpg

A válasz a kötődési stílusunkban rejlik. A pszichológusok szerint egyéves korunkra kialakul a ránk jellemző kötődési stílus: biztonságos, a szorongó és az elkerülő. Úgy tűnik, hogy a gyerekkorban kialakított kategória érvényes marad felnőtt korunkban is, és nem árt, ha tudjuk, hogy melyik kategóriába tartozunk.

 

A biztonságosan kötődő

 

A biztonságosan kötődő könnyen közel tud kerülni másokhoz, nem tart attól, hogy elutasítják vagy túl közel kerülnek hozzá. Általában gyengéd, odafigyelő, és hisz abban, hogy szerethető, és a szükségleteit ki fogják elégíteni. Vitahelyzetben ő is feszültté válik, de megpróbálja elkerülni, hogy a vita az egész kapcsolatáról szóljon. Képes arra, hogy odafigyeljen a saját és a partnere érzéseire is. Ha elutazik vagy távol van a társa, hiányzik neki, de biztonságban érzi magát, és képes intézni a dolgait. Ha szakításra kerül a sor, egy ideig gyászol, majd új kapcsolatot keres, mert hisz abban, hogy megérdemli a szeretetet.

A biztonságosan kötődő könnyen esik szerelembe, mert nem okoz gondot számára, hogy közel engedjen magához másokat.

 

A szorongó

 

Ha láttad a Bridget Jones naplója című filmet, akkor könnyen be tudod azonosítani ezt a kötődési stílust. Bridget mindenen pánikol, és zavarában idióta dolgokat művel. A szorongó kiborul azon, ha a társa egész nap nem hívja fel, emiatt aztán duzzog, vádaskodik, és ezzel még messzebb taszítja magától a partnerét. Pedig a figyelemfelhívó magatartásával valójában csak a folyamatos megerősítést keresi. Nagyon ki van éhezve a szeretgetésre. A szorongása miatt különösen érzékeny az elutasítás legapróbb jeleire, és erre azonnal ugrik is. Nagyon szeretne közel kerülni a másikhoz, de attól tart, hogy a túlzott sóvárgása elijeszti az embereket. Ha a partnere távol van, amiatt aggódik, hogy a másik elveszíti az iránta való érdeklődését, esetleg talál valaki mást. A szorongó retteg a szakításnak még a gondolatától is, mert nem biztos benne, hogy talál valaki mást. Szakítás esetén számára összedől a világ, és a végletekig ragaszkodik a kapcsolat maradványaihoz, és azon töri a fejét, mit rontott el.

A szorongó emberek általában könnyen szerelembe esnek, mert nagyon vágynak a szeretetre. Amire viszont figyelniük kell, hogy ne ragadjanak bele olyan kapcsolatba, amiből hiányzik az intimitás és a bizalom. A szorongók sokszor még az intimitás kialakulása előtt elkötelezik magukat a másik mellett.

bridget1.jpg

Az elkerülő

 

Az elkerülő kényelmetlenül érzi magát, ha közel kerül másokhoz. Nehéz megbíznia másokban, attól fél, hogy függésbe kerül a társától, aki uralni fogja. Rettenetesen idegesíti, ha valaki közel kerül hozzá, és a szerelmi partnerei gyakran több intimitást várnak el tőle, mint ami számára komfortos. Általában azt mondják róla, hogy elérhetetlen, hűvös, rideg, kritikus. Ő viszont belül azt éli meg, hogy senkiben sem bízhat, a szükségletei kielégítését magának kell megoldania. Ha vitahelyzetbe kerül, hajlamos érzelmileg kikapcsolni, hogy ne kelljen foglalkoznia a krízissel, de közben csúnyákat gondol a társáról. Úgy gondolja, a partnere érzései kizárólag rá tartoznak, és mindenkinek képesnek kellene lennie rá, hogy megálljon a saját lábán, és kiábrándító, ha valaki túlságosan követelőző. Az elkerülő fura módon gyakran akkor érez melegséget a társa iránt, amikor az éppen távol van. Amikor viszont újra találkoznak, akkor visszatér a félelme az intimitástól és a függőségtől. Ebből fakad, hogy egyáltalán nem tűri, ha megpróbálják őt irányítani, sőt, ő maga szereti kontrollálni a kapcsolat közelségét.

Talán nem meglepő, hogy az elkerülők nagyon nehezen, ritkán esnek szerelembe, mert mélyen legbelül attól félnek, hogy bántódásuk esik. Viszont gyakran előfordul, különösen nők esetében, hogy a Nagy Őről ábrándoznak, esetleg hosszú évekig szerelmesek a volt partnerükbe, utána sóvárognak. Csakhogy az általuk teremtett Nagy Ő vagy elérhetetlen, vagy senki nem felel meg az elvárásaiknak, így aztán nem is kell megkockáztatniuk a szerelmet, és azt, hogy bárkit közel kelljen engedniük magukhoz. Az elkerülők, lehet, hogy keresik a szerelmet, fent vannak a társkeresőkön, randiznak is, de közben tudattalanul igyekeznek elkerülni, hogy szoros, intim kapcsolatuk legyen másokkal.

 

Ez örökre így marad?

 

Fontos tudni, hogy ezek a kötődési stílusok nem merev kategóriák, inkább mozgó skáláról van szó, ám jó, ha tudjuk, hogy melyik stílus jellemző ránk, mert úgy könnyebb lesz megállapítani, hogy mire van szükségünk a szerelemben. Általában a biztonságosan kötődő embereknek van a legstabilabb kapcsolatuk, és egy kapcsolatban elég, ha az egyik fél biztonságosan kötődő. A társkeresőknek jó hír, hogy az emberek fele biztonságosan kötődik. Tehát ha te szorongó vagy elkerülő vagy, nagy eséllyel találhatsz biztonságosan kötődő társat.

Egy szorongó partner megnyugodhat, és könnyen kiegyensúlyozott társ lehet, ha olyan ember van mellette, aki boldogan ad neki megerősítést, és nem ijed meg a szorongó közelség utáni vágyától. Egy elkerülő is biztonságban érezheti magát egy kiegyensúlyozott társ mellett, aki elegendő teret ad az ő szabadságvágyának. Tehát bármelyik kötődési stílus jellemző ránk, mindig van esélyünk arra, hogy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban éljünk.

Ha nehezen találod meg a hozzád leginkább illő társat, nézd meg, hogyan segíthetek neked!