10 kérdés, ami segít eldönteni, hogy benne maradj-e a kapcsolatban

 Nagyon sokan ragadnak bele egy boldogtalan párkapcsolatba akár hosszú évekre is, mert képtelenek eldönteni, hogy menjenek-e vagy maradjanak. Azon gyötrődnek, hogy ők a túlérzékenyek, hisztisek, akiknek semmi sem jó, és inkább hálásnak kellene lenniük, hogy van mellettük valaki, vagy inkább lábtörlők, akik gyáva módon elviselik, hogy a társuk megalázza őket. Íme, 10 kérdés, amelyekre, ha őszintén válaszolsz, talán segítenek tisztábban látni.

 10_kerdes.jpg

Időről időre mindenkiben támadhatnak kétségek a párkapcsolatát illetően. Most inkább azokról beszélek, akiknek a fejében már az a kérdés forog, hogy menjek-e vagy maradjak. Már megpróbálkoztál mindennel, hogy megjavítsd a kapcsolatodat, megpróbáltál szemet hunyni a zavaró dolgok felett, de egyik sem segített. Továbbra is nyomorultul érzed magad, és tele vagy aggodalmakkal a jövőt illetően.

Nos, nézzünk néhány kérdést, ami talán segít tisztábban látni.

  1. Gondolj vissza a kapcsolatotok kezdetére! Visszatekintve, most is ki mernéd-e jelenteni, hogy akkor valóban nagyon jó volt?

Lehet, hogy most rádöbbensz, hogy így utólag visszagondolva, már akkor is volt köztetek egy csomó feszültség, harag, konfliktus. Valami már akkor sem működött, de nem akartál tudomást venni róla. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ami elromlott, az gyakran megjavítható, de ami sohasem működött, azzal nehéz bármit is kezdeni.

 

  1. Előfordult-e fizikai erőszak a kapcsolatotokban?

Azt gondolom, hogy mindenki tudja, hogy a saját testi épsége érdekében azonnal meg kell szakítania minden olyan kapcsolatot, ahol fizikailag bántják. Sokan mégis benne ragadnak a gyerekek vagy a pénz miatt, vagy mert félnek attól, hogy a távozási szándékukkal még durvább bánásmódot provokálnak ki az agresszorból. Az áldozatok egy másik csoportja viszont elkezdi mentegetni a társát: „Hát igen, egyszer-kétszer megütött, de összességében véve jó ember, és a szíve mélyén azért szeret.” Sajnos a tények egyértelműen azt igazolják, hogy a fizikai erőszak soha nem szűnik meg magától, hanem csak egyre gyakoribbá válik.

 

  1. Valójában a lelked mélyén már rég eldöntötted, hogy elhagyod a társad, sőt elő is készítettél mindent, hogy olyan életformát válassz, amiből kizárod őt, csak még felkészülsz a távozásra?

Ha külföldön keresel állást, vagy egy távoli város lakáshirdetéseit böngészed, már rég döntöttél, még akkor is, ha ezt nem ismered be magadnak. Valójában már nincs szükséged arra, hogy a távozás mellett dönts, mert már rég elhatároztad magadat, csak a megfelelő alkalmat várod a távozásra.

 

tavozas.jpg

  1. Ha Isten azt mondaná, hogy felőle kiszállhatsz, hatalmas kő esne le a szívedről?

Ha a nyugodt lelkiismerettel való távozáshoz csak annyi kellene, hogy Isten azt mondja neked: „Akármit is teszel, nincs ellene kifogásom”, és te habozás nélkül azt válaszolod, hogy „Hurrá! Már megyek is!”, akkor nincs értelme tovább gondolkodnod.

 

  1. Van-e olyan közös tevékenység, amit még mindig szívesen csináltok együtt, és a bensőségesség érzésével ajándékoz meg benneteket?

És itt most nem a szexre, és nem a gyerekekkel való közös időtöltésre gondolok. Hanem olyan apróságokra, mint

  • megölelni egymást lámpaoltás előtt
  • barátokat hívni vacsorára, és pletykálkodni róluk, amikor hazamentek
  • együtt elmenni valahová
  • kézen fogva sétálni
  • együtt főzni

Még a legnagyobb nehézségekkel küzdő párok között is vannak olyanok, akik igennel tudnak válaszolni erre a kérdésre. Ha te is igennel válaszoltál, akkor még ne add fel!

 baratom.jpg

 

  1. Ki mered-e jelenteni, hogy a párod alapvetően kedves, intelligens, nem túlzottan idegbajos és a legtöbbször jó illatú?

Ez igazából az állati szintű összeférhetőségről szól. Elmondhatod még, hogy a partneredre alapvetően jó ránézni, és hogy az illata még mindig kellemes számodra? Ha erre egyértelmű nem a válaszod, nincs miről tovább gondolkodnod. Lehetetlen olyasvalakit szeretni, aki szerinted aljas, ostoba, hibbant, ronda vagy büdös.

 

  1. A párod minden igényedet semmibe veszi, képtelenség bármit is kérni tőle?

Ha azt tapasztalod, hogy a társad minden kérésedre, igényedre nemet mond, vagy azt érezteti, hogy valami baj van veled, ha ilyen igényeid vannak, akkor hosszú távon jobban jársz, ha kiszállsz a kapcsolatból.

 

  1. A kapcsolatodban alapvetően, visszatérően azt tapasztalod, hogy megaláznak vagy levegőnek néznek?

Ha valaki minden nap azt érezteti veled, hogy egy senki vagy, értelemszerűen gyűlölni kezded az illetőt, és minden áron megpróbálod elérni, hogy emberszámba vegyen, és egyre őrültebb dolgokat teszel, hogy kimozdítsd a kapcsolatot a holtpontról. Ha erre a szintre jutott a kapcsolatotok, már nem érdemes túl sok jót várnotok egymástól… Egy párkapcsolatnak menedéknek kellene lennie, nem fájdalmak forrásának.

 

szet.jpg

  1. Szinte megszűnt köztetek a kommunikáció, mert a társad rendszeresen és következetesen meghiúsítja, hogy bizonyos témákat megbeszéljetek?

Ez történhet egyenesen és nyíltan: „Erről nem akarok beszélni.”, de akár fenyegetően is: „Ha tovább erőlteted ezt a témát, akkor szakítok veled.” Ez a viselkedés lehetetlenné teszi, hogy bármiféle problémát megbeszéljetek. Amikor valaki lehetetlenné teszi, hogy visszajelzést adj neki az érzéseidről, szükségleteidről, ezzel azt mondja neked: „Egyáltalán nem érdekel, hogy érzed magad.” A kommunikáció nélküli kapcsolatból hiányzik a bensőségesség érzése, és párbeszéd nélkül a párkapcsolat hamar meghal. Ha nem sikerül visszaállítanotok a kommunikációt, esélyetek sincs a boldog kapcsolatra.

 

  1. Eljutottál-e már arra a pontra, hogy meg mernél esküdni, hogy a társad folyamatosan hazudik neked?

Természetesen mindenki hazudott már életében. Most nem a kicsi, kegyes hazugságokra, füllentésekre gondolok, hanem arra, hogy folyamatosan azt érzed, hogy a társad átver. Nem ott van, ahol mondja, és nem azzal, akivel mondja. Innen egyenes út vezet az elkeseredettséghez, paranoiához, a másik üldözéséhez. És minél inkább üldözöd, annál inkább hazudni fog. A hazug emberek nem fognak megváltozni. Biztos, hogy vele akarsz maradni?

 

Ha ezekre a kérdésekre őszintén válaszolsz, lehet, hogy közelebb jutsz a döntéshez.

Ha még mindig nem tudsz dönteni, akkor gyere el egy segítő beszélgetésre, és megkeressük a válaszodat!

Vagy jelentkezz a Miért romlik el a párkapcsolat, és hogyan tudjuk megjavítani? című előadássorozatra!