Pénzügyi hűtlenség – te vajon vétkes vagy?

Ha egy pár tagjai hazudnak egymásnak a pénzügyeikkel kapcsolatban, akkor nem csalták ugyan meg egymást szexuális értelemben, de a közöttük lévő bizalmi viszony épp úgy csorbát szenved, mintha valamelyik fél félrelépett volna.penz.jpg

Mi számít pénzügyi hűtlenségnek?

  • ha hazudsz azzal kapcsolatban, hogy mire költöttél pénzt
  • ha nem vallod be, hogy mibe is került a legutóbbi nagyobb összegű vásárlásod
  • ha dugdosod a megvásárolt cuccokat
  • ha titokban saját bankszámlát nyitsz, és azon pénzt teszel félre
  • ha a gyerekednek titokban pénzt adsz, és megkéred, hogy ne mondja el a másik szülőnek
  • ha eltitkolt jövedelmed van
  • titkolt szerencsejátékot folytatsz

Ha figyeled, a fenti felsorolásban a leggyakrabban a „titkolt” szó szerepel. Vagyis a partnered tudta nélkül teszel valamit, amiről meg vagy győződve, hogy azt ő helyteleníteni fogja.

A pénzügyi hűtlenség okai

A pénzügyi hűtlenség nem jelenik meg csak úgy, előzmények nélkül egy kapcsolatban. Általában hosszabb idő alatt alakul ki, és gyakran párkapcsolati problémákból sarjad, vagy azok részét képezi. A szexuális hűtlenséghez hasonlóan itt is nyomokat hagysz magad után, amit a partnered bármikor felfedezhet. Ha pedig ez megtörténik, akkor a következmények megjósolhatatlanok.

penzkerdes.jpg

Nézzünk néhány élethelyzetet, ami okot adhat a pénzügyi hűtlenségre!

1. A partnerek nem beszélik meg egymással a pénzügyeiket. Ha jól akarunk működtetni egy párkapcsolatot, akkor képesnek kell lennünk arra, hogy feltárjuk egymás előtt a pénzügyi szükségleteinket, ismernünk kell egymás jövedelmét, kötelezettségeit és vagyonát. Máshogy nem tudunk közös terveket kidolgozni.

2. Az egyik partner önszántából úgy dönt, hogy nem akar tudni a család pénzügyeiről. Például a számlakifizetések felelősségét áthárítja a partnerére. Az efféle önkéntes tudatlanság nem menti a másik fél csalását vagy hazudozását, de könnyen kiváltja, ha a pár tagjai között rossz a viszony. Ráadásul ez a fajta passzív hozzáállás alárendelt szerepbe sodorja a „tudatlan” felet.

3. Az egyik fél basáskodó a pénzügyekben, és megpróbál teljhatalmat szerezni a pénzügyek intézésében, vagy ésszerűtlen korlátokat állít a másik fél pénzköltésében. A másik fél ettől aztán tehetetlennek érzi magát, és aligha lát más esélyt, mint hogy leplezze költekezését, és pénzügyi titkokat rejtegessen.

penzkerdes2.jpg

4. Kiváltó ok lehet az is, ha az egyik partner a szülő, a másik a gyerek szerepet játssza, amikor pénzköltésre kerül sor. A házaspár könnyen belezökkenhet ebbe az „üzemmódba”, ha az egyik fél pénzügyekben felelősségteljesebb a másiknál, vagy ha az egyikük lényegesen többet keres mint a másik, vagy nagyobb vagyonnal rendelkezik. Így aztán az egyik fél úgy fogja érezni, hogy folyamatosan ellenőriznie kell a másikat pénzügyi téren, mire a másik titkolózással fog reagálni.

5. Ha fájdalmakkal terhes egy párkapcsolat, akkor az egyik fél könnyen használhatja a költekezést arra, hogy bosszút álljon a párján.

A pénzügyi hűtlenség gyakran elválaszthatatlanul összefonódik más párkapcsolati problémákkal, és majdnem mindig elmérgesíti a már meglévő gondokat. A pénzügyi hűtlenség általában inkább egy már meglévő mögöttes probléma tünete, és nem pedig a kiváltója. Ha gyakran vitatkoztok otthon a pénzügyeken, érdemes megvizsgálni, hogy miféle mélyebben rejlő problémák tüneteként jelenik meg a pénzügyi hűtlenség.

Ha vitáitok vannak, nézd meg, hogyan segíthetek nektek!