Miért szeretünk bele olyan emberbe, aki nem is illik hozzánk?

Gyakran előfordul, hogy olyan partnerbe szeretünk bele, akivel képtelenek vagyunk együtt éni. Más az értékrendje, nem úgy viselkedik, ahogy elvárjuk, olyan szokásai vannak, amitől a hajunkat tépjük. Hogyan kerülhetjük ki ezt a csapdát?

ossze_nem_illo.jpg

 

Milyennek látod magadat?

 

Amikor társat választunk, olyan emberek társaságát keressük, akik visszaigazolják a magunkról alkotott elképzeléseinket. Ha szerethetőnek, vonzónak látod magad, és meggyőződésed, hogy a többi ember is rendes, akkor egy kedves, odaadó partner lesz számodra a jó választás, mert mindezt vissza fogja igazolni neked.

A baj akkor van, ha azt gondolod, hogy téged nem lehet szeretni, és aki téged választ, az csakis egy lúzer lehet. Minden bizonnyal olyan társra vágysz, aki szeret, és ha találkozol ilyen emberrel, borzasztó zavarba jössz, hiszen olyannak kezel, amilyen szerinted nem vagy. Nem hiszel neki, érthetetlen lesz számodra a viselkedése. Ha azonban a partnered goromba, megbízhatatlan, kiszámíthatatlan, akkor fájdalmat okoz ugyan, de legalább érthető számodra a viselkedése, hiszen csak azt igazolja vissza, amit úgyis gondolsz magadról: nem érdemelsz jobbat, és téged amúgy sem lehet szeretni. Vagyis őt fogod választani, sőt minden bizonnyal hosszan kitartasz majd ebben a fájdalmas kapcsolatban.

A helyzet nem könnyű, de ki lehet mászni belőle: az énképünkön kell változtatni, nagyobb magabiztosságra szert tenni. Sajnos egyiket sem adják boltba, csak magunk tudjuk kimunkálni önismereti munka során egy segítő szakemberrel.

ossze_nem_illo_1.jpg

Mit látsz meg a másikban?

 

A nem megfelelő partner választásának egy másik törvényszerűség is oka lehet. Amikor társat keresünk, azokra a jelekre figyelünk, amelyeknek hinni akarunk, különösen, ha tetszik nekünk az illető. Ha elkötelezett kapcsolatra vágyunk, és vonzónak találjuk a randipartnerünket, akkor könnyen belecsúszhatunk abba a hibába, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ő nem kíván elköteleződni. Ha gyereket szeretnénk, és a másik azt mondja, hogy ő egyáltalán nem akar csemetéket, átsiklunk ezen azzal a gondolattal, hogy "ha megszeret, akkor majd megváltozik a véleménye."Könnyen megeshet az is, hogy a másik birtokló magatartását a szerelem jelének gondoljuk, mert annyira vágyunk arra, hogy végre valaki szeressen.

Csakhogy ha olyan emberhez vonzódunk, akivel nem egyeznek az alapvető értékeink, céljaink, akkor hamarosan nagy bajban találjuk magunkat. Szaporodni fognak a konfliktusok, mi pedig homokba dugjuk a fejünket, mert nem akarunk szembesülni azzal, hogy ez a kapcsolat nem működik.

 

Mit tehetsz?

 

Az első randi előtt érdemes kitölteni az alábbi listát. Írd le, hogy miben reménykedsz, mit vársz a másiktól!

  • A vonzó emberek engem ........-nek tartanak.
  • Olyan kapcsolatra vágyom, ahol....
  • Szerintem ilyen kapcsolatot érdemlek...
  • Remélem, az új jelölt ilyen...
  • Remélem, nem fog...
  • Amire a leginkább vágyom ezen a randin....

Ha leírod a vágyaidat, az segíthet tisztábban látni a szükségleteidet, és később könnyebb lesz összevetni a valósággal.

A randin után érdemes kitölteni egy másik kérdéssort, ami a tapasztalataidra vonatkozik:

  • Mit gondolsz, a randipartnered milyen kapcsolatra vágyik?
  • Volt arra utaló jel, hogy a randipartnered olyan, mint amilyet keresel?
  • Volt arra utaló jel, hogy nem olyan?
  • Jól éreztem magam, amikor...
  • Nem éreztem jól magam, amikor...
  • Mondott/tett olyasmit, amit nem kellett volna?

A kérdéssorra válaszolva világosabbá válik, hogy őt keresed-e. Ha nem a válasz, vedd komolyan! Ne menj bele egy nem megfelelő kapcsolatba csak azért, mert úgy tűnik, hogy végre tetszel valakinek! Ha viszont úgy döntesz, hogy ismét találkoztok, akkor a következő randi után tedd fel magadnak a következő kérdéseket!

  • Van valami, ami felett megpróbáltam szemet hunyni?
  • A magamról alkotott kép javult vagy romlott a második találka után?
  • Randipartnerem minden alkalommal ugyanazt a benyomást kelti bennem?

Ezeket a kérdéssorokat különösen azoknak érdemes használni, akik azt tapasztalják, hogy rendre rosszul választanak, és egyik megalázó kapcsolatból a másikba lépnek.