Társkeresők tízparancsolata

 Amikor valaki egyedül marad, vagy hosszabb ideje nem talál már társat, hajlamos arra, hogy begubózzon, a másik nemet, a véletlen vagy a sorsot hibáztassa a helyzetéért. Azt kell hogy mondjam, amíg nem vállalod a 100%-os felelősséget azért, hogy társat találj, addig lehet, hogy egyedül maradsz. randitipp.jpg

Segítőként társkereső fiatalokkal, középkorúakkal foglalkozom egyéni beszélgetések formájában. Akik eljönnek hozzám, már túl vannak a felelősségvállalás első fokozatán: megértették, azért, hogy valami változzon az életükben, szembe kell nézniük a saját elakadásaikkal. Csakhogy a szembenézés sokszor fájdalmas, és amikor elérkezünk arra a pontra, hogy ki kell mozdulniuk a komfortzónájukból, és gyakorlatilag is tenniük kell valamit a társkeresés érdekében, sokan elakadnak, és azt mondják, ha ezért ennyit kell dolgozni, akkor inkább nem is kell társ. Itt biztosan valami tévedés van: az Igazinak előbb-utóbb magától be kell toppannia. Az eddigi tapasztalataim szerint az Igazi alacsony sikerrátával találja meg a klienseimet a négy fal között.

Összegyűjtöttem az eddigi tapasztalataimat, és készítettem egy tízparancsolatot társkeresőknek. Nem kérem, hogy fogadd el ezeket a tanácsokat, de legalább vedd fontolóra némelyiket!

 

 1. Nézz szembe a helyzeteddel!

Itt állsz a húszas-harmincas éveid fordulóján, a barátaid sorra állnak az oltár elé, te viszont egyedül vagy. Vajon miért? És most ne gyere azzal, hogy ronda, kövér vagy ostoba vagy! Mi van mélyebben? Ha valóban szeretnéd megtudni, érdemes egy segítőt keresni, aki segít eligazodni a lelked útvesztőjében.

 

2. Dolgozd fel az előző kapcsolataidat!

Nagyon sok sérülést adunk és kapunk a korábbi kapcsolatainkban. Addig, amíg el nem gyászoltad az előzőt, nem érdemes társkereséssel foglakozni, mert az, akivel viszonyt fogsz létesíteni, csak egy halvány utánzata lesz az el nem gyászolt korábbi szerelmednek. Ez pedig nem fair a másikkal szemben. Ugye, te sem szeretnél hiánypótló lenni valaki másnak az életében?

 

3. Építsd fel az önbecsülésedet!

Sokszor írtam már arról, hogy mennyire fontos, hogy megalapozott, egészséges önbecsüléssel vágjunk bele egy új kapcsolatba. Ha azt várod, hogy a jövendő párod fogja befoltozni az önbizalmadon ejtett foltokat, akkor függővé válsz tőle, folyamatosan elvárásokat fogsz támasztani vele szemben. Ez pedig gyors szakítást tud eredményezni. Dolgozz az önbecsüléseden! Mindegy, hogyan kezded: olvashatsz önsegítő könyveket, elmehetsz tréningekre, járhatsz segítőhöz. Válassz gusztusod szerint! A jó önbecsülés egy egészséges párkapcsolat alapja. Ha ingatag alapokra építkezel, össze fog omlani a HÁZasságod.

 onszeretet.jpg

4. Tanulj konfliktuskezelést!

Amíg pártában vagy, használd ki az idődet arra, hogy megtanulsz valamilyen konfliktuskezelési technikát, ami egy párkapcsolat jó működésének a másik fontos alapfeltétele. Ne áltasd magad! Még ha meg is találod az Igazit, akkor is lesznek konfliktusaitok, amiket jó lenne építő módon kezelni. Most éppen ráérsz, keress egy tréninget, olvass könyveket a témáról! Hidd el, nagy hasznát fogod venni!

 

5. Vess számot a hiedelmeiddel!

A társkeresőket nagyon gyakran a fejükben lévő hiedelmek akadályozzák a sikeres társtalálásban. Ilyenekre gondolok:

A férfiak/nők szemetek, veszélyesek.

Nekem soha nem lesz párom. Nem hiszem, hogy megérdemlem.

Ronda, buta, kövér vagyok. Nem vagyok elég jó.

Az Igazi majd magától rám talál, nekem csak türelmesen kell várnom.

Ezek romboló, a céljaidtól eltávolító hiedelmek, gyakran nem is tudatosak. Gondold végig, mit hallottál a szüleidtől a párkapcsolatokról, férfiakról, nőkről, és milyen példát mutattak számodra! Milyen saját tapasztalataid vannak a párkapcsolatok terén, amelyek ezekhez a hiedelmekhez vezettek! Gondold át, hogy ezek a hiedelmek segítik-e a társkeresésedet, vagy inkább eltávolítanak tőle! Ha szeretnél változtatni rajtuk, keress egy segítőt!

 

6. Teremtsd meg már most azt az életet, ami boldoggá tesz!

Tanuld meg boldoggá tenni magadat! A vonzerő első számú titka a boldogság, kiegyensúlyozottság. Ha választanod kell két pasi közül, melyiket választod? A Savanyú Jóskát vagy azt, amelyik láthatóan jól érzi magát a bőrében? Na, a pasik ugyanígy vannak. Figyelj! Nem a pasi fog boldoggá tenni! Nem ő felelős a jóllétedért, hanem te a sajátodért. Kövess el mindent, hogy olyan életet teremts magadnak, amit valóban élvezel! Az életed most van, és lehet, hogy évekig fogsz társat keresni. Tényleg egy váróteremben akarod tölteni ezt az időt?

vonzo_no3_1.jpg

7. Legyél nyitott!

Ez következik a fentiekből. Ha már jól érzed magad, vidám, derűs, mosolygós vagy, akkor könnyebben válsz megközelíthetővé, és te magad is könnyebben kezdeményezel kapcsolatot másokkal. Akár még az utcán rá is mosolyoghatsz egy szimpatikus fickóra. Még az is lehet, hogy megismerkedtek, és kapcsolat lesz belőle. Ha begubózva, magadba fordulva éled a szomorú életedet, ki akar majd megismerkedni veled?

 

8. Ne ülj otthon!

Sokszor leírtam már: az Igazi a legritkább esetben fog bekopogni az ajtódon. Amíg otthon malmozol, bámulod a tévét, olvasod a könyveidet, minden egyes esetét elvesztegetsz. Öltözz föl, csípd ki magad, és keress olyan programokat, amelyek valóban érdekelnek, és ellenkező neműek is előfordulnak a helyszínen! Igen, fárasztó, kínos, kellemetlen, ciki egyedül elindulni, de ha nincs olyan társaságod, ahol bemutathatnának másoknak, akkor szedd össze magad, és lépj ki a komfortzónádból. Senki nem fogja megtenni helyetted!

olvasas_agyban.jpg

9. Légy óvatos!

A randizás idegenekkel, nem veszélytelen dolog! Légy észnél, csináld óvatosan, és jól válogasd meg, hogy kikkel találkozol!

 

10. Hidd el, hogy neked is sikerül!

Ha úgy indulsz neki a keresésnek, hogy jó, megpróbálom, de nem hiszem, hogy ez nekem menni fog, akkor igazad lesz. Nem fog menni. Hidd el, hogy méltó vagy arra, hogy valaki egyszer büszkén a társának nevezzen! Hidd el, hogy szerethető és elég jó vagy! Ha ezt az áttörést eléred, onnan valahogy minden sínre kerül majd.

 Ha nehezen boldogulsz, nézd meg, hogyan segíthetek neked!