Így szeresd magad, hogy szerethetőbbé válj!

Szinte közhelyszámba megy, hogy ahhoz, hogy másokat szeretni tudj, és te magad is szerethetőbbé válj, először magadat kell megszeretned. Mégsem megy ez olyan könnyen. Számtalan tulajdonságot, külső vonást találunk magunkban, ami nem tetszik.

 onszeretet1.jpg

Az önszeretet fontosságát nem tanuljuk az iskolában, másrészt pedig erősen tartja magát az elgondolás, hogy aki magát szereti, az csak beképzelt, egoista és nárcisztikus lehet. Pedig létezik az önszeretetnek egy egészséges formája, ami az érett és egészséges párkapcsolat alapja.

Legyél kedves magadhoz!

Ha egyszer egy napon át folyamatosan megfigyelnéd a saját belső beszédedet, lehet, hogy nagyon elkeserednél, hogy az a személy, aki a nap 24 órájában folyamatosan beszél hozzád, egyfolytában kritizál. Elmondja, hogy már megint béna voltál, hülye vagy, ehhez te nem értesz, és soha nem is fogod megtanulni. Tájékoztat arról, hogy kövér vagy, hurkás a hasad, vastag a vádlid, és egyébként is hogy lehetsz ilyen dagadt disznó, sőt azt is javasolja, hogy így nem is érdemes kimenni az utcára. Ha két ember között hallanád ezt a párbeszédet, szerintem nagyon megsajnálnád azt, aki ezeket a mondatokat kapja. Tekints hát magadra így! Vedd észre, hogy mikor beszélsz magaddal ebben a minősíthetetlen stílusban, és állítsd le ezeket a gondolatokat! A gondolataidért egyedül te felelsz, és senki más nem fogja átalakítani helyetted a belső beszédedet.

 

Engedj teret az érzéseidnek!

Előfordult már veled, hogy megijedtél, elszomorodtál, kétségbeestél, de úgy érezted, hogy ezt az érzést most nem engedheted meg magadnak? Így elnyomtad a feltörő könnyeidet, beletemetkeztél a munkába, megettél egy doboz kekszet, vagy lehordtad a gyerekeidet. Pedig az érzéseink fontosak, és jogunk van azt érezni, amit érzünk. Még akkor is, ha valaki azt mondja, hogy „miért kell ezen megsértődni?” Jogod van szomorúnak, kétségbeesettnek, elkeseredettnek lenni, és bármilyen kellemetlen is, érdemes ezeket az érzéseket tudatosítani, megélni, és akár hangosan meg is nevezni. Az önszeretethez hozzátartozik az is, hogy első körben te vagy az, aki elfogadja az érzéseidet. Nem ciki gyengének, esendőnek, sebezhetőnek lenni!

erzesek1.jpg

 

Legyél tisztában azzal, hogy mi tesz boldoggá

Amikor kliensekkel dolgozom, azt látom, hogy akinek alacsony az önbecsülése, annak általában fogalma sincs arról, hogy mi teszi őt boldoggá. Azt tanulta meg, hogy az ő igényei nem számítanak, így aztán olyan mélyre ásta el magában a vágyait, hogy ma már fogalma sincs arról, hogy mitől lehetne boldogabb. Hosszú munka, amíg eljutunk odáig, hogy ismét felfedezzük az igazán mélyen rejtőző vágyakat, és az egy külön menet, hogy a kliens meg is engedje magának azt, hogy napról napra gondoskodik a saját jól-létéről. Pedig az önmagát egészségesen szerető ember tud gondoskodni a saját érzelmi, fizikai jól-létéről, így azt nem mástól fogja elvárni, és nem is terheli ezzel a párkapcsolatát.

 

Becsüld meg az erősségeidet!

Az önmagát becsülő ember tisztában van azzal, hogy mik a legfontosabb erősségei. Ha megkérdezik tőle, magabiztosan kezdi sorolni, és nem szégyenkezve, pirulva említ néhányat. Az az ember, aki tiszteli, becsüli a képességeit, másokból is tiszteletet vált ki.

boldog1.jpg

Tanulj meg segítséget kérni!

Az alacsony önértékelésű ember szégyelli, ha gyenge, és mindent elkövet, hogy a gyengeségeit elrejtse mások elől. Ha bajba kerül, inkább visszahúzódik, végtelenül cikinek tartja, hogy ilyen helyzetbe került. Egy egészséges önértékelésű ember nem gondolja azt, hogy sérülne azzal a megítélése, ha bevallja, hogy nem boldogul az adott helyzetben. Vállalja a gyengeségét, és bátran kér segítséget.

 

Ha szeretnél valóban egészséges, boldog, harmonikus párkapcsolatban élni, akkor az első teendőd, hogy az önbecsülésedet, az önszeretetedet elkezded felépíteni. Nem könnyű munka, és nem is két perc, de olyan kősziklát jelent, amire bátran építheted a párkapcsolatod házát. A bolond homokra épít, és csodálkozik, amikor az első nehézség elsodorja a házasságát.

 Ha szeretnéd jobban szeretni magadat, nézd meg, hogyan segíthetek neked!