Így kérj a főnöködtől!

Ha összeugrik a gyomrod, vagy gombóc lesz a torkodban már attól a gondolattól is, hogy a főnököd elé járulj a kéréseddel, ez a cikk neked íródott.

 fonok.jpg

Időnként muszáj beszélni a főnökünkkel. Ez különösen akkor válik nehézzé, ha szabadságot, home office-t vagy esetleg fizetésemelést szeretnénk kérni. Ha kiszámíthatatlan a főnök, netán pikkel ránk, akkor különösen megterhelővé válik egy ilyen szituáció.

Van viszont néhány apró trükk, ami a segítségünkre lehet egy-egy nehéz helyzetben.

 1. Tegyünk neki szívességet!

Na, jó, ennek eléggé bevágódás szaga van, de hidd el, működik! Ha néha teszel neki egy-egy szívességet, akkor a kölcsönösség elve alapján ő is szívesebben teljesíti alkalomadtán a te kérésedet, hiszen úgy fogja érezni, hogy tartozik neked. Nagyon elvetemült embernek kell lennie ahhoz, hogy néhány apró szívesség után nemet mondjon egy kisebb kérésedre.

 

2. Kérj nagyot!

Ez bátraknak való ötlet. Ha szeretnél a főnöködtől valamit, akkor először kérj olyat, amiről biztosan tudod, hogy el fogja utasítani! Majd néhány nap múlva próbálkozz azzal, amit valójában kérni szerettél volna. Nagy valószínűséggel erre már nem fog nemet mondani, ha nem akar nagyon rossz színben feltűnni. Ilyenkor már nagyobb a nyomás rajta, hiszen ha nem egy zsarnokoskodó zsebdiktátor, akkor érzi, hogy nem utasíthat vissza minden kérést. Ha egy mini diktátorral vert meg az ég, akkor ez nem biztos, hogy be fog jönni.

boss.jpg

3. Tedd magad szimpatikussá!

Egy szimpla kommunikációs eszköz csodákra képes. Ha beszélgetsz a főnököddel, tükrözd a mondanivalóját! Mondd el neki, hogy mit értettél a szavaiból! Sőt azt is hozzáteheted, hogy fontos neked, hogy jól értsd, amit mond, ezért a saját szavaiddal ismételd el a mondatait! Ez egy egyszerű empátia-gyakorlat, de nagyon megtisztelő annak, akivel ezt csinálod. Azt érzi, hogy meghallgatod, elfogadod őt. És ki tudna egy ilyen kedves, empatikus alaknak nemet mondani, amikor kér valamit?

 

4. Időzíts!

Ha hosszabb ideje dolgozol ugyanazon a helyen, akkor egy idő után pontosan fogod tudni, hogy mikor nem érdemes a főnök szeme elé kerülni. Például egy hétfő reggel vagy péntek délután nem biztos, hogy szerencsés. De nem javaslom az ebéd előtti időpontokat sem. Akkor érdemes megszólítani őt, amikor tudod, hogy jóllakott, kipihent, jókedvű. Sajnos ez a trükk nem működik akkor, amikor a főnöködnek családi, magánéleti gondjai vannak, vagy éppen örökké túlhajszolt és ideges.

 

5. Kerülj!

Ha nem kifejezetten kedvel a főnököd, de szeretnéd eljuttatni egy javaslatodat hozzá, akkor mondd el azoknak, akik benne vannak a pixisben, és tuti, hogy elmondják neki a gondolataidat. Minden munkahelyen vannak pletykafészkek, őket is jól lehet használni ezekben az esetekben. Néha, bármilyen jó ötleted is van, nem fognak meghallgatni, mert nem tartanak sokra, vagy éppen nem kedvelnek. Ilyenkor remekül működik ez a módszer!

Ha végigmentél a fenti módszereken, és mégsem tudsz dűlőre jutni a főnököddel, akkor ideje elgondolkodni azon, hogy vajon jó helyen vagy-e. Borzasztóan frusztráló az élet egy olyan főnök mellett, aki minden kérésedre nemet mond, és minden javaslatodat lesöpri az asztalról.

Ha szeretnél hatékonyabban kommunikálni, bátrabban kiállni magadért, ITT találsz segítséget.