7 figyelmeztető jel, hogy bajban van a kapcsolatod

Sokszor észre se vesszük, hogy baj van a kapcsolatunkkal. Nem látjuk a figyelmeztető jeleket, mert annyira lefoglal minket a gyerek, a munka, a hobbink, a saját problémáink. Csak akkor eszmélünk, amikor a társunk bejelenti, hogy el akar válni, vagy beleszeretett valakibe. Vedd észre időben a jeleket!

kapcsolat2.jpg

Vizsgáljuk meg azt a 7 legfontosabb jelet, ami már viszonylag korán jelzi, hogy baj van a kapcsolattal!

1. A partnered nem fogad el téged

 

Mindenkinek vannak kisebb-nagyobb hülyeségei, amit a környezetünk néha nehezen visel el. Az igazi társ azonban képes arra, hogy ezekkel együtt is szeressen. Persze nem muszáj, hogy veled együtt nézze a Született feleségeket, de az elvárható, hogy ne ítélkezzen feletted, ha te rajongsz a sorozatért. Ez persze apróság, ám ennél is fontosabb, hogy ne piszkáljon téged azért, ahogy öltözöl, amit dolgozol, ahogy élsz, és ahogyan kinézel. Fogadja el a barátaidat, szüleidet, rokonaidat! (Ez utóbbiakat különösen azért, mert nem te választottad őket, és bármennyi hibájuk is van, ezek az emberek hozzád tartoznak.)

Ha a partnered nem fogad el téged úgy, ahogy vagy, ha folyton beszólogat, akkor jó ha tudod, hogy olyan emberrel élsz együtt, aki non stop rombolja az önbecsülésedet. Minél tovább maradsz vele, annál nagyobb károkat szenved a lelki egészséged, és annál nehezebb lesz változtatnod a helyzeteden.

 

2. Nem fogadod el a társadat

 

Ha van a társadban néhány dolog, ami folyamatosan irritál, és ezt örökké szóvá is teszed, akkor is érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban olyan emberrel akarsz-e együtt lenni, akit nem tudsz igazán őszintén teljes szívvel elfogadni. Óriási hiba, ha azt hiszed, hogy majd te megneveled. Nem vagy a szülője, nem a te feladatod, hogy változásra bírd. Arról nem is beszélve, hogy senkit nem vagyunk képesek megváltoztatni – már csak azért sem, mert ez a másik határaiba való belegázolás, amihez senkinek nincs joga.

 

3. Nehezen küzdötök meg a problémákkal

 

Sokan úgy képzelik el a párkapcsolatot, hogy az csupa móka és kacagás. Örökös boldogságban sétálnak kézen fogva a lemenő nap fényében. Ha bármilyen probléma közbejön, azt gondolják, nem jól választottak, még nem találtak rá az igazira, mert képtelenek elviselni, hogy a társuknak saját, külön bejáratú problémája lehet, és a partnerük fókusza nem mindig azon van, hogy az ő igényeiket kielégítse.

feltekenyseg-1.jpg

 

4. A partnered nem elégíti ki a legfontosabb igényeidet

 

És most nem a szexről beszélek, hanem néhány nagyon alapvető dologról, amit egy normális párkapcsolatban a partnerek megadnak egymásnak: támogatás, odafigyelés, gondoskodás, ölelés. Nem arról van szó, hogy a másiknak örökké a rendelkezésedre kell állnia, hanem arról, hogy amikor segítségre, támogatásra van szükséged, akkor azt megkapod-e tőle. Például fel tud-e vidítani egy nehéz nap után? Meg tud-e hallgatni, ha szeretnéd kibeszélni magadat? Ha a válaszod nem, lehet, hogy át kell gondolnod a folytatást.

 

5. Nincsenek közös terveitek

 

Ha te már szeretnél megállapodni, házasságot kötni, gyereket vállalni, de a társad még egy Föld körüli utazásról ábrándozik, akkor nagy bajban vagytok, mert az álmaitok, terveitek köszönőviszonyban sincsenek egymással. Ha úgy érzed, hogy te már szeretnél előbbre lépni a kapcsolatotokban, akkor érdemes leülni, és megbeszélni a másikkal, hogy tisztázzátok a helyzetet. Nem hibáztatható senki azért, mert nem úgy képzeli el a jövőt, ahogy te azt megálmodtad, de érdemes ezt minél előbb tisztázni, hogy ne húzzátok egymás idejét.

konfliktus.jpg

 

6. Többet dolgozol a kapcsolatotokért mint a társad

 

Egy kapcsolat értékét az mutatja, hogy mennyi energiát, munkát fektetünk bele. Sajnos előfordul, hogy a kapcsolat az egyik félnek sokkal értékesebb mint a másiknak, éppen ezért sokkal többet is tesz érte. Rengeteg konfliktus adódik abból, ha valamelyik fél úgy érzi, hogy a másiknak nem olyan fontos a kapcsolat, mint neki. Ez egy fontos figyelmeztető jel arra, hogy nem jó irányba haladtok, a kapcsolat nagy eséllyel előbb-utóbb felbomlik.

telefon.jpg

7. Nem bíztok egymásban

 

Lehet, hogy a társad okot adott arra, hogy bizalmatlan legyél vele szemben, de ez még nem ok arra, hogy folyton a telefonját csekkold, ha kiteszi a lábát a szobából. Ha csakugyan nem bízol meg a partneredben, mindkettőtök számára az a legjobb megoldás, ha elköszöntök egymástól. A bizalmat nagyon-nagyon nehéz helyreállítani egy kapcsolatban.

Jó lenne most azt mondani, hogy ha a fenti jelek közül 3-4 megfigyelhető nálatok, akkor érdemes végiggondolnod a kapcsolatotok jövőjét Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy a fenti 7 jel közül már akár egynek az előfordulása is tönkre vághatja a boldogságotokat.

Ha szeretnéd tudni, hogyan javítsd meg a kapcsolatodat, kattints IDE!