8 tipp a betartható újévi fogadalmakhoz

Az új év beköszönte mindig remek alkalom arra, hogy elhatározzuk: változtatunk az életünkön. Csakhogy nem mindegy, mit és miért fogadunk meg. Az elhamarkodott, végig sem gondolt fogadalmak eleve kudarcra vannak ítélve, és január végén lemondóan legyintünk: "Á, tök béna vagyok. Nekem semmi se sikerül." Ezzel megerősítjük azt, hogy lusták, bénák, tehetetlenek vagyunk, és beletörődünk abba, hogy a szokásos, boldogtalan mederben csordogáljon az életünk. Pedig a fogadalom éppen arra szolgált volna, hogy ebből a helyzetből kikerüljünk.

celok2.jpg

A szilveszter éjszakáján fogadalmat tevők nagy közös vágya, hogy változtasson az életén. Többnyire azért, mert elégedetlen azzal, ami van. Elege van a túlsúlyból, a dohányzásból, az iszogatásból, a túlköltekezésből, a túlzabálásból és a rengeteg túlórából. A fogadkozók többsége szeretne egészségesebben élni, többet mozogni és elegendő időt tölteni a családjával. Sajnos tudjuk azonban azt is, hogy január végére a fogadalmat tevők jelentős hányada fel is adta céljai megvalósítását, ami azzal a következménnyel jár, hogy megerősödik benne a tehetetlenség és az "én egy csődtömeg vagyok" érzése. Vagyis az önbecsülése mélyebb szintre kerül, és sokkal reménytelenebbnek látja a helyzetét mint korábban.

Hogy elkerüld ezt a csapdát, érdemes alaposan végiggondolni, hogy mit és miért szeretnél változtatni az életeden.Íme, néhány szempont, amit érdemes az újévi fogadalom előtt alaposan végiggondolni.

 

1. Miért akarsz változni?

Például miért akarsz lefogyni? Azért, mert a párod hónapok óta piszkál, és folyton beszólogat, hogy nagy a feneked vagy a pocakod? Esetleg azt gondolod, hogy vékonyabban nagyobb eséllyel találsz társat? Esetleg azt hiszed, hogy öt-tíz kiló mínusszal vonzóbb és boldogabb leszel? Biztos, hogy ez boldoggá fog tenni? Tényleg a saját célodat követed? Amíg másnak a nógatására vagy elvárásai miatt akarunk változtatni, nem sok esélyünk lesz a sikerre.

 

2. Téged mi tenne boldoggá?

Amikor célt tűzöl ki, érdemes inkább azt végiggondolni, hogy téged mi tenne boldoggá. A mások iránti megfelelésvágyunk gyakran olyan hatalmas, hogy a saját vágyainkat, szükségleteinket, céljainkat nagyon mélyre elássuk, és fogalmunk sincs, hogy minket mi tenne valóban boldoggá. Érdemes néhány napot rászánni, és végiggondolni, hogy mi az, amit valójában a lelked mélyén szeretnél. Ha például szeretnél vonzóbb lenne, lehet, hogy a fogyás egy értelmes cél, de amikor pár hónapos koplalás után megszemléled a 10 kilóval könnyebb tükörképedet, nem biztos, hogy vonzóbbnak, magabiztosabbnak fogod érezni magad. Az önbecsülés mértéke (szerencsére) nem a kilók számától függ! Ha a magabiztosság, a vonzóság kialakítása a cél, érdemes a belső, lelki munkát is fontolóra venni!

 

3. Reális legyen a cél!

Ha tényleg sikeres akarsz lenni, akkor reális célt érdemes kitűznöd magad elé. Semmi értelme megfogadni, hogy minden nap lejársz az edzőterembe, ha tudod, hogy napi 12 órákat dolgozol. Sokkal reálisabb, ha heti kétszeri edzést tűzöl ki célként. Próbáld meg úgy kialakítani a célodat, hogy ne legyen teljesen elérhetetlen, de egy pici erőfeszítést azért kelljen érte tenni!

 

4. Tervezz!

Készíts tervet, gyűjts ötleteket arra, hogyan tudod megvalósítani a célodat! Ha a fogyás a cél, akkor tervezd be, hogy egészséges recepteket gyűjtesz, kitalálod, hogyan jutsz egészséges ételekhez! Mikor fogsz bevásárolni, főzni, esetleg honnan fogsz ételt rendelni? Keress egy közeli edzőtermet, és írd be a naptáradba, hogy mikor mész edzeni! Tervezés nélkül a diétád és a rendszeres edzésed az első hét végéig sem fog kitartani.

2018.jpg

5. Számíts a kudarcra!

Érdemes tisztában lenned azzal, hogy nem megy majd minden zökkenőmentesen. Le fog csúszni egy-két szaloncukor, hulla fáradtan nem lesz kedved edzésre menni. Légy türelmes és kedves magadhoz! Ugye, a gyerekeddel, a legjobb barátnőddel nem beszélnél azon a hangon, amit önmagaddal szemben használsz egy-egy kudarc után? Beszélj magadhoz kedvesen! "Igen, fáradt vagyok, szükségem volt egy kis boldogságra, ezért bekaptam néhány kocka csokit. Semmi baj! Holnap folytatom a diétát, és jobban fog menni." A lényeg: ne ócsárold magad a kudarc miatt! Sokan ilyenkor annyira csalódnak önmagukban, hogy feladják az egészet. Egy kis baki mindig belefér, hiszen nem vagy gép. Másnap kezdd elölről az egészet!

 

6. Keress társakat!

Könnyebb kitartani egy cél mellett, ha másoknak is elmondod,  hogy min szeretnél változtatni, és megkéred őket, hogy támogassanak, biztassanak a célod eléréséért folytatott küzdelemben. Még jobb, ha együtt dolgoztok a hasonló céljaitokon. Nem véletlenül működnek az Anonim Alkoholisták csoportjai, hiszen a tagok nagyon jól ismerik egymás problémáit, és példaadással, biztatással támogatják egymást.

 

7. Alakíts ki új szokásokat!

Ha például szeretnél leszokni a dohányzásról, érdemes új szokásokat bevezetned azokra a helyzetekre, amikor általában rá szoktál gyújtani. Például a szokásos cigiszünetben elrágcsálhatsz néhány előre megpucolt zöldségdarabkát. A túlevés ellen is kiváló ez a módszer. De ahhoz hogy ez működjön, jó előre végig kell gondolnod, hogy milyen új szokással tudod helyettesíteni a régi károsat.

unnep2.jpg

8. Ünnepeld meg a részsikereidet!

A legtöbb újévi fogadkozó általában nagy, hosszú távú célt tűz ki. A 20 kiló fogyás azonban nem fog menni egyik napról a másikra, és többnyire beláthatatlanul messze van, hogy valóra váljon. Éppen ezért érdemes a nagy célt apró részcélokra bontani. Például január végére leadok két kilót. Ez belátható időn belül teljesíthető reális részcél. Ha sikerült elérni, akkor ünnepeld meg magad, és jó előre találj ki valamiféle jutalmat magadnak! Az apró sikerek segíteni fognak abban, hogy kitarts a hosszú távú tervek megvalósításában.

Azt javaslom tehát, hogy a szilveszteri nagy fogadalmadat készítsd elő alaposan! Ha ezt megteszed, azon kevesek közé fogsz tartozni, akik jövő szilveszterkor büszkén mondhatják: megcsináltam!

Címkék: célok, változás