7 ötlet, amivel megújíthatod a párkapcsolatodat

Amikor konfliktusokkal terheltté válik egy párkapcsolat, a párok többsége reménytelennek érzi, hogy valaha is visszaállhat az az időszak, amikor még tudták szeretni és tisztelni egymást. Pedig nem reménytelen a dolog, bár egy kicsit munkálkodni kell rajta.

par5.jpg

A párkapcsolat olyan mint egy kert. Ha nem foglalkozunk vele, akkor elvadul, elgazosodik. Ha nem fektetek energiát a kapcsolatom ápolásába, akkor a házasságom nem fejlődni, hanem visszafejlődni fog. Sajnos ez törvényszerűség. De mit tehetek azért, hogy a kölcsönös elhidegülést megakadályozzam, esetleg megszüntessem?

 

1. Írj le legalább öt dolgot, amit még most is szeretsz a párodban!

Ezt a gyakorlatot érdemes együtt csinálni, majd miután mindketten leírtátok a válaszaitokat, olvassátok fel egymásnak. Ha tudatosítjátok magatokban és egymásban, hogy még mindig szerethetőnek tartjátok a másikat, könnyebbé válik majd a konfliktusok megoldása.

 

2. Írj listát arról, miből érzed/éreznéd, hogy szeret a párod!

Külön-külön mindketten készítsetek egy listát arról, hogy mikor, milyen helyzetben érzitek azt, hogy szeret a párotok! Kerülhet a listára olyan dolog, amit már most is megtesz a másik, de írhatsz olyat is, amit még nem tesz, de fontosnak éreznéd, hogy megtegyen. Törekedjetek arra, hogy nagyon konkrét dolgokat fogalmazzatok meg! Nem jó, ha csak annyit írsz, hogy "figyeljen rám jobban!". Egészen konkrétan fogalmazd meg a kérésedet: "amikor szólok hozzád, tedd le a telefont, és nézz a szemembe!".

Ha készen vagytok a listátokkal, cseréljetek, és beszéljétek át, hogy egészen biztosan jól értitek-e, hogy mit szeretne a másik! Próbáljátok ki, hogy a következő héten minden nap egyet-egyet megcsináltok a másik listájáról!

lista.jpg

3. Vitázzatok okosan!

Amikor vitáztok, nagyon figyeljetek arra, hogy ne kritizáljátok, és ne címkézzétek a másikat! Például a "Már megint egy lusta disznó vagy! Soha nem vagy képes magad után elpakolni." mondat tutira egy hatalmas veszekedéshez fog vezetni. Próbáld elkerülni azt, hogy a másikról beszélsz, és törekedj arra, hogy csakis és kizárólag magadról fogalmazzál meg mondatokat. Például: "Amikor hazajövök, és azt látom, hogy halomban áll a mosatlan, nagyon dühös leszek, mert fáradt vagyok, és pihenni szeretnék.Megtennéd, hogy elmosogatsz?" Ebbe nehéz belekötni.

 

4. Tanulj meg kérni!

Sajnos sokan azt gondolják, hogy "ha szeretne a párom, akkor kitalálná a vágyaimat. Az már nem szerelem, ha nekem kell elmondanom neki, hogy mit szeretnék." Igen, csecsemőként ez egy elfogadható és teljesíthető vágy, de két felnőtt kapcsolata nem arról szól, hogy elvárom, hogy kitalálják a gondolataimat is. Ha pedig ez nem így történik, akkor duzzogok órákig, és a válást fontolgatom. A párunk nem gondolatolvasó! Ha szeretnék valamit, az én felelősségem, hogy megtanuljam megfelelő formában kifejezni, és megkérni a környezetemet arra, hogy teljesítse a kérésemet. Ez így nyílt, őszinte kommunikáció. Szemben azzal az esettel, amikor csak célozgatok és duzzogok.

 

5. Osszátok meg a feladatokat!

Azt tapasztalom, hogy a legtöbb házasság azért megy tönkre, mert a feladatok nagyon egyenlőtlenül vannak megosztva a pár tagjai között. A hagyományos családban felnövő férfiak azt gondolják, hogy az asszony dolga a gyereknevelés és a háztartás rendbetétele. Ez a feladatmegosztás rendben volt akkor, amikor a nőknek nem kellett napi nyolc órában dolgozniuk. De ma, amikor a munka után a nő bevásárol, rohan a gyerekért, ellenőrzi a leckéjét, közben vacsorát főz, rendbe teszi a konyhát, lefekteti a gyereket, akkor ne csodálkozzon a férfi, hogy egy fáradt, feszült, sárkányként viselkedő nő dől le mellé az ágyba. Időnként muszáj újragondolni a feladatok elosztását, hogy egyik fél se rokkanjon bele.

 

6. Legyenek közös céljaitok!

Ha egy pár tagjainak nagyon eltérő egyéni céljai vannak, az olyan, mint amikor két ló eltérő irányba akarja húzni ugyanazt a szekeret. Érdemes időről időre leülni, megfogalmazni az egyéni és a pár közös céljait is. Meg lehet beszélni, hogy mi az, amiben tudlak, akarlak téged segíteni, mi az, amiben nekem van szükségem a te türelmedre, támogatásodra. És nem árt, ha a párnak vannak közös céljai is.

par6.jpg

7. Randizzatok ismét!

Ismerek egy párt, akik bevezették a "szerelem-csütörtököt". Minden csütörtök este lepasszolják a gyerekeket, és elmennek sétálni, beülnek egy sörre, pizzára, vagy egy filmre. És beszélgetnek. Magukról, a vágyaikról, az emlékeikről. Csupa olyan dologról, amire a hétköznapi rohanásban nincs idő, és amiről a randizási fázisban is örömmel beszélgettek.

Ha a fenti ötletek közül legalább néhányat megvalósítotok, már sokat tesztek azért, hogy a párkapcsolatotok ne a szakítás, válás felél sodródjon. Jó munkát!

 

 Ha elakadtatok, nézd meg, hogyan segíthetek nektek!