Így oldd meg a pároddal a megoldhatatlan konfliktusokat!

Minden párkapcsolatban vannak olyan konfliktusok, amelyek megoldhatatlannak tűnnek. Például az egyik fel akar gyereket, a másik nem. A nő rendmániás, a férfi szétdobálja a zoknikat. Megannyi konfliktus, amelyen rendszeresen fennakadunk, és úgy tűnik, ezekre nincs megoldás. Pedig van!

mentoov.jpg

Sajnos a házassági konfliktusok 69%-a megoldhatatlannak tűnik. Ezek azok a problémák, amelyeket miatt a párok újra meg újra vitázni kezdenek a megegyezés leghalványabb jele nélkül. Persze vannak olyan párok is, akik megtanulnak együtt élni a dologgal. Ők ráéreztek arra, hogy bizonyos nehézségek épp úgy az élettel járnak, mint ahogy az öregkorral a krónikus betegségek. Természetesen nem repesnek az örömtől, de megtanulják, hogyan kerülhetik ki azokat a helyzeteket, amelyek csak tovább rontanak a kapcsolatukon.

 

A megoldhatatlan probléma jelei

 

A labilisabb kapcsolatokban azonban a párok fennakadnak ezeken a pontokon, lebénulnak tőle, és fokozatosan eltávolodnak egymástól.

A megoldhatatlan probléma jelei:

  1.  Újra meg újra ugyanazon probléma miatt vitatkoznak, de sehogyan sem találnak megoldást.
  2. Egyikőjük sem tud humorral, együttérzéssel, szeretettel fordulni a másik felé, amikor előkerül a téma.
  3. Idővel egyre elszántabban képviselik a saját meggyőződésüket.
  4. A kompromisszum lehetetlennek tűnik.

A megoldhatatlan konfliktusok mélyén valójában a partnerek nagyon eltérő vágyai, álmai állnak. Ezek a mélyebb álmok azonban gyakran rejtve maradnak. Például a spórolós házastárs mélyen fekvő vágya a biztonságra törekvés, míg költekező társa az élet élvezetére vágyik. Mindegyik vágy jogos, egyik sem elítélendő, sőt egyik sem ártalmas a házasságra nézve. Az álom akkor okoz gondot, ha ütközik a társad vágyával, vagy ha a pár tagjai nem tisztelik egymás vágyait.

csomo.jpg

A boldog párok így oldják meg

 

A boldog párok képesek feltárni egymás előtt a vágyaikat, és tiszteletben tartják a saját és egymás álmait is. Sőt, a házasságuk egyik céljának tekintik, hogy ezen álmok megvalósításában segítsék egymást. Egy boldog házasságban egyik fél sem kívánja a másiktól, hogy adja fel az álmait, és nem is akarják megváltoztatni, manipulálni ezeket az álmokat. Csapatként dolgoznak rajta, számításba veszek egymás céljait.

 

Fedezzétek fel a rejtett álmaitokat!

 

A legtöbb pár számára egyáltalán nem világos, hogy a megoldhatatlannak vélt konfliktusaik mélyén rejtett álmok állnak. Nemhogy a társuk, de még a saját törekvéseik mélyén rejlő vágyakkal sincsenek tisztában. Nem tudják például, hogy a rendmániájuk mélyén az a vágy él, hogy szeretnék magukat otthonosabban érezni az otthonukban, mert gyerekkorukban az állandó kupi miatt ezt nem élhették meg.

A feloldhatatlan konfliktusok megoldásának úgy kezdjünk neki, hogy ahelyett, hogy rögtön megoldani próbálnánk, egyszerűen csak meghallgatjuk egymást: kinek mit jelent az adott probléma. Először arra kell rájönnötök, hogy milyen rejtett álmok táplálják a konfliktusaitokat. Üljetek le, és egyikőtök kezdjen el arról beszélni, hogy miért fontos neki az adott ügy, milyen rejtett álmok állnak mögötte. Keresd meg, hogy vajon miért fontos neked a rend, a tisztaság, a takarékoskodás! Milyen gyerekkori történetek állnak a vágyaid mögött? A párod feladata mindössze annyi, hogy szó nélkül, ítélkezés és beleszólás nélkül végighallgasson. A célotok ekkor csak annyi, hogy kölcsönösen meghallgassátok egymást. Amikor te hallgatod a párodat, ne csinálj személyes ügyet az ő álmából, még akkor sem, ha üti a te álmodat! Ne azzal foglalkozz, hogy ellenérveket gyűjts, vagy bebizonyítsd neki, hogy miért lehetetlen elérnie az álmait! Csak hallgass, és bátorítsd, hogy minél részletesebben el tudja mondani, miért fontos neki a célja.

Az egymással ellentétes álmok megvitatása igen stresszes lehet. Ha valamelyikőtöket elárasztják az érzelmek, akkor hagyjátok abba a beszélgetést, és adjatok magatoknak időt, hogy lehiggadjatok!

compromise.jpg

Kössetek kompromisszumot!

 

Ha feltártátok a konfliktusotok mélyén lévő álmaitokat, akkor meg kell fogalmaznotok azt, amiből nem vagytok hajlandók engedni, mert azzal ellentmondanátok a saját értékrendeteknek. Ugyanakkor határozzátok meg azokat a dolgokat is, amelyekből képesek vagytok engedni, és próbáljatok meg valamiféle élhető kompromisszumot keresni! Ettől az első körtől még ne várjátok, hogy azonnal megoldja a problémátokat! De azt el tudjátok érni, hogy egy kicsit engedjen a csomó. Nagyon valószínű, hogy több megbeszélésre is szükségetek lesz még, viszont érezni fogjátok haladást, mert már kevésbé tűnik terhesnek a probléma, és nem azt fogod látni, hogy a párod egy megátalkodott gonosz.

 

Tanuld meg, hogyan lehet hatékonyan kezelni a konfliktusokat!