Ami a szerelmet felébreszti

A szerelem évezredek óta nagy titok. Boncolgatták a költők, cincálták a pszichológusok, de arra a kérdésre, hogy miért és miért pont az adott emberrel esünk szerelembe, még nem találták meg a választ. Találtak viszont a kutatók egy kérdéssort, ami igen rövid idő alatt elmélyíti a kapcsolatot két ember között, és akár a szerelembe esést is előidézheti. Ha továbbgondoljuk a dolgot, akkor még arra is jó lehet, hogy az ellaposodó kapcsolatban felélessze a szerelmet.

szerelem4.jpg

A kérdéssor története filmbe illő. Volt egyszer egy 33 éves újságírónő, bizonyos Mandy Len Carton, aki szerelmi bánatából kereste a kiutat, és olvasgatni kezdett a témában. Így fedezte fel Arthur Aron húsz évvel korábbi kutatását.

 

Kérdéssor a laborban

Arthur Aron és társai véletlenszerűen kiválasztott férfiakat és nőket ültettek le egymással szemben, odaadták nekik ezt a bizonyos kérdéssort, és megkérték őket, hogy tegyék fel egymásnak a kérdéseket, beszélgessenek róla. A kutatók azt vizsgálták, hogyan kerül két ember közel egymáshoz. A kérdéssor három blokkra tagolódik, és egyre nő a kérdések intimitása. Az első blokkban még viszonylag felszínes témákról kell beszélgetni, a másodikban már előkerül a család és a gyerekkori emlékek, a harmadik blokkban pedig a partnerre és a vele való viszonyra kell válaszokat adni. A kísérlet során a beszélgetés után megkérték a párokat, hogy négy percig némán nézzenek egymás szemébe. A kísérlet után a kutatók nyomon követték az összesorsolt párok életének alakulását, és azt tapasztalták, hogy a párok több mint fele kapcsolatban maradt a vizsgálat után is, sőt az egyik pár össze is házasodott.

 

Az újságírónő szerelembe esése

Visszatérve az amerikai újságírónőre, Mandy Carton úgy gondolta, hogy egy próbát neki is megér a dolog, és amikor összefutott egy majdnem ismeretlen diáktársával, beültek egy pubba, és a telefont egymásnak adogatva végigbeszélték a kérdéseket. A beszélgetés során észre sem vették, hogy hamarosan az intimitás olyan szintjére jutottak, ahová egy pár csak hosszas randizás után szokott eljutni. A rend kedvéért a teljes kísérletet elvégezték, és mivel a zsúfolt kocsmát túl zajosnak találták arra, hogy négy percig elmélyüljenek egymás tekintetében, ezért kimentek a közeli hídra, és belefogtak a kísérletbe. És láss csodát! Az eredmény: egymásba szerettek.

szerelem5.jpg

Miért működik?

A jelenséget a szociálpszichológusok az ajtóba tett láb technikájának hívják, aminek az a lényege, hogy ha egy lépést már megtettünk, hajlandók leszünk egy következő, még nagyobb lépésre. Vagyis ha megosztunk magunkról néhány bizalmas információt, akkor hamarosan még többet leszünk hajlandók elmesélni. A másik tekintetében való elmélyedés pedig azért szükséges, mert ezalatt szervezetünkben megemelkedik az oxitocin szintje, ami nagy szerepet játszik a kötődés kialakulásában. Vagyis az eredmény: a kérdések megválaszolása és a szemezés hatására kötődés alakul ki a beszélgetők között, ami akár jó alapja is lehet a szerelemnek.

 

Tényleg így készül a szerelem?

A jól működő párkapcsolatnak három fontos összetevője van: intimitás, elköteleződés, szenvedély. Ez a kísérlet azt mutatta meg, hogyan lehet az intimitást egészen rövid idő alatt kialakítani két vadidegen ember között. Vagyis ami egy randizó pár között a való életben hetek, hónapok alatt történik meg, az itt létrejött két óra alatt. A szerelem összetevői közül itt az intimitás, kötődés kialakulását gyorsították fel, de ez a módszer nem teremti meg az elköteleződést és a szenvedélyt és a hűséget. Tehát nem mondhatjuk azt, hogy egészen biztosan egymásba szeretnek azok, akik kipróbálják ezt a kísérletet. De arra például nagyon hasznos lehet, hogy a más létező párkapcsolatokban elmélyítse az intimitást. Persze azért egy próbát a társkeresőknek is megér, ha találnak hozzá kísérletező kedvű társat.

 

És a kérdéssor

  1. Ha a világon bárkit választhatnál, kit hívnál meg vacsoravendégnek?
  2. Szeretnél híres lenni? Hogyan?
  3. Volt már olyan, hogy egy telefonbeszélgetés előtt elpróbáltad, hogy mit fogsz mondani? Miért?
  4. Számodra miből állna egy „tökéletes” nap?
  5. Mikor énekeltél utoljára magadnak? És mikor valaki másnak?
  6. Ha 90 évig élhetnél, és életed utolsó 60 évére megőrizhetnéd egy 30 éves szellemi képességeit vagy testét, melyiket választanád?
  7. Van valami titkos megérzésed arról, hogy hogyan fogsz meghalni?
  8. Mondj három dolgot, amiről úgy tűnik, hogy közös benned és a partneredben!
  9. Miért vagy a leghálásabb az életben?
  10. Ha megváltoztathatnál valamit abban, hogy hogyan neveltek fel, mit változtatnál meg?
  11. Meséld el a partnerednek életed történetét négy percben, olyan részletesen, ahogy csak belefér!
  12. Ha választhatnál, hogy holnap reggeltől legyen egy új tulajdonságod vagy képességed, mit szeretnél?
  13. Ha egy kristálygömbből megtudhatnád az igazságot magadról, az életedről, a jövődről vagy bármi másról, mit szeretnél tudni?
  14. Van olyasmi, amiről régóta álmodozol már, hogy egyszer megcsinálod? Miért nem csináltad még meg?
  15. Mi életed legnagyobb teljesítménye?
  16. Mi a legnagyobb érték számodra egy barátságban?
  17. Mi életed legszebb emléke?
  18. Mi életed legrosszabb emléke?
  19. Ha most megtudnád, hogy egy év múlva meghalsz, változtatnál valamit az életeden? Miért?
  20. Mit jelent számodra a barátság?
  21. Milyen szerepet játszanak az életedben a szerelem és az érzelmek?
  22. Felváltva nevezzétek meg egy-egy jó tulajdonságát a másiknak! Összesen ötig jussatok el!
  23. Mennyire szoros és meghitt a kapcsolatod a családoddal? Szerinted boldogabb gyerekkorod volt, mint az emberek többségének?
  24. Milyen a kapcsolatod édesanyáddal?
  25. Mondjatok három olyan igaz állítást, ami úgy kezdődik, hogy „mi mind a ketten...”! Példa: „mi mind a ketten úgy érezzük most, hogy...”
  26. Fejezd be ezt a mondatot: „bár lenne valaki, akivel megoszthatnám...”!
  27. Ha partnerednek közeli barátjává válnál, mondd el, mit kéne neki tudnia rólad!
  28. Mondd el partnerednek, hogy mit szeretsz benne, de egészen őszintén, olyan dolgokat is felsorolva, amiket az ember nem szokott egy ismeretlennek mondani!
  29. Meséld el a másiknak életed legkínosabb pillanatának történetét!
  30. Mikor látott utoljára valaki sírni téged? És mikor sírtál utoljára egyedül?
  31. Mondj valamit a partnereddel kapcsolatban, amit már most szeretsz benne!
  32. Mi az, ami olyan komoly dolog, hogy nem szabad vele viccelni, már ha egyáltalán vannak ilyen dolgok?
  33. Ha ma éjszaka meghalnál úgy, hogy addig már nem is kommunikálhatsz többet egyáltalán senkivel, mivel kapcsolatban sajnálnád a legjobban, hogy nem mondtad el valakinek? És miért nem mondtad el még ezt neki sosem?
  34. Kigyullad a házad és benne minden tulajdonod. Kimentetted már a szeretteidet és háziállataidat, de már csak egyvalamiért tudsz visszarohanni, hogy kimentsd. Mi lenne az? Miért?
  35. Családtagjaid közül kinek a halálát lenne a legnehezebb feldolgoznod? Miért?
  36. Mondd el egy személyes problémádat, és kérd a partnered tanácsát, hogy ő hogyan oldaná meg! Aztán kérd meg a partnered, hogy azt is mondja meg, hogy szerinte benned milyen érzések lehetnek ezzel a kiválasztott problémával kapcsolatban!

+1: 4 perc egymás szemébe nézés

Ha ennél elakadtál valahol a társkeresés során, nézd meg, hogyan tudok segíteni!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, hátha másnak is segít!