Honnan tudom, hogy összeillünk-e a párommal?

Gyakran kérdezik tőlem a klienseim: honnan tudom, hogy összeillünk-e a párommal? Általában akkor teszik fel ezt a kérdést, amikor nyilvánvalóan nem érzik jól magukat a párkapcsolatban. Van azonban néhány szempont, ami alapján válaszolni tudunk magunknak.

Utazzatok el együtt!

A legegyszerűbb módja, hogy az összeillésünket teszteljük, hogy pár napra vagy akár egy hétre elutazunk együtt. Már az utazás előkészületei alatt sok minden felszínre kerülhet: az egyik sátorozni akar egy erdő közepén, és a patakban szeretne fürdeni, míg a másik sikítófrászt kap a bogaraktól, és egy négycsillagos hotelben heverve képzeli el a nyaralást. Nehéz összeegyeztetni, ha a két fél gyökeresen eltérő módon képzeli el az utazás és a pihenés körülményeit. Ezt akár még össze is hangolhatják, ha mindkét fél hajlandó kompromisszumokat kötni. Az utazás alatt a párunk kompromisszumkészségére is fény derül. Érdemes ezt a tudásunkat elraktározni, mert ez előre vetíti, hogy konfliktushelyzetekben mennyire tudunk majd közös nevezőre jutni.

 

Közös érdeklődés

Fontos, hogy legyen legalább két-három dolog, amit szerettek együtt csinálni! Ez lehet akár közös főzés, tánc, futás, kirándulás, bármi. Olyan tevékenység legyen, amit jó együtt csinálni. Nem azt mondom, hogy mindent együtt kell csinálnotok! Sőt, jó, ha van mindkettőtöknek olyan hobbija, amit egyedül vagy a párja nélkül végez. De ha homlokegyenest ellenkező dolgokat szerettek csinálni, és egyáltalán semmi közös érdeklődés nincs bennetek, akkor nehéz lesz egyeztetni az életet.

 

Jól érzed magad a társaságában

Ha kétségek merülnek fel benned az összeillőségeteket miatt, vizsgáld meg, hogy az esetek túlnyomó többségében hogyan érzed magad a párod társaságában! Önmagadat mered adni? El mered mondani a véleményedet, mert biztos vagy benne, hogy nem fog lehülyézni? Meg mered mutatni az érzéseidet, félelemeidet, kudarcaidat, gyengeségeidet, mert tudod, hogy ezzel soha, de soha nem fog visszaélni? Ha ezek bármelyikére is nem a válaszod, akkor hiányzik az intimitás a kapcsolatotokból.

Az érzelmi légkör állandó

Ha úgy érzed, hogy az életedet egy hatalmas érzelmi hullámvasúton töltöd, nem biztos, hogy a megfelelő partnert találtad meg. Ha folyton azon agyalsz, hogy vajon szeret-e a párod igazán, vagy azt próbálod kideríteni, hogy minek higgyél: a szavainak vagy a tetteinek, akkor szintén nem biztos, hogy jó helyen vagy.

A jó párkapcsolatban van egy viszonylag állandó érzelmi légkör. Biztos lehetek benne, hogy a társam szeret, megbízható, ott van, amikor megígéri, és tudom, hogy őszinte hozzám. Ha ezek közül bármelyik nem teljesül, szintén nem beszélhetünk intimitásról, kapcsolati harmóniáról.

Kizáró tényezők

Azt gondolom, hogy összeillés tekintetében van néhány kizáró tényező, amit érdemes figyelembe venni.

  1. Mennyire összeegyeztethetőek a szexuális szokásaitok? Ha a két félnek eltérő mértékben van szüksége a szexre, vagy az egyiküknek olyan kérései vannak, amiről a másik hallani sem akar, akkor nagyon nehéz lesz harmonikusan együtt lenniük.
  2. Eltérő és össze nem hangolható kapcsolati cél. Például az egyikük házasodni akar, a másik viszont az együttélést preferálja. Az egyik gyereket akar a közeljövőben, a másik pedig egyáltalán nem akarja, esetleg valamikor a távoli jövőben. Sajnos az ilyen kapcsolatokban az egyik félnek vagy fel kell adnia élete legfontosabb céljait, vagy kénytelen szakítani.
  3. Eltérő vagy össze nem egyeztethető értékrend. Nehéz együtt maradni annak a párnak is, ahol az egyik fél hívő keresztény, a másikat viszont kirázza a hideg a templom és a papok látványától is. De hasonló gondokat okozhat az eltérő politikai beállítottság is.

Sajnos a szerelem rózsaszín ködében hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni ezeket az intő jeleket. Pedig érdemes már a kapcsolat elején tisztázni a legfontosabb értékeinket, céljainkat, és bele sem menni egy olyan kapcsolatba, ahol a másik ezekről mást gondol. Persze, most azt mondod, hogy a társad akár meg is változtathatja a céljait, hozzáállását, de ez nagyon-nagyon ritkán történik meg.

És még egy valamit nagyon fontos megjegyezni: összeillés ide vagy oda - ahhoz, hogy a fentebb felsorolt kritériumok teljesüljenek, neked is nagyon oda kell tenned magad! Ha te sem vagy megbízható, ha nem mered őszintén megmutatni az érzéseidet, folyton megsértődsz, akkor nem biztos, hogy az összeilléssel van a probléma.

Amikor az összeillésről szoktak kérdezgetni, akkor általában kiderül, hogy a kérdezőnek is bőségesen van még feladata. Például fejleszteni saját magát, érzelmi intelligenciáját. Ugyanis általában nem az a jó kérdés, hogy összeillünk-e, hanem hogy én magam alkalmas vagyok-e egy jó párkapcsolatra.

Ha elakadtál valahol, nézd meg, hogyan segíthetek neked!