14 észrevétlenül egyszerű dolog, amivel jó benyomást tudsz kelteni

Vannak pillanatok, amikor nagyon szeretnénk jó benyomás tenni másokra. Például egy első randin, egy állásinterjún. Azt gondoljuk, ahhoz, hogy kellemes hatással legyünk a környezetünkre, valami nagy dolgot kell csinálnunk. Pedig a titok ezúttal is az apró részletekben rejlik. Olyanok dolgokban, amelyek számunkra észrevétlenek, és eszünkbe se jut, hogy mennyi mindent elárulnak rólunk.

jo_benyomas.jpg

A kutatásokból pontosan tudjuk, hogy egy első találkozás során néhány másodperc alatt véleményt formálunk a másikról. Az illetőnek talán meg sem kell szólalnia. De mégis hogyan csináljuk? Mi az, ami számít ebben a pár másodpercben? Ennél sokkal fontosabb kérdés, ha megfordítjuk: hogyan tudok jó első benyomást kelteni nagyon rövid idő alatt? Hogyan tudok lenyűgözni másokat pár perc alatt nagy gesztusok nélkül?

 

1. Öltözz az alkalomhoz illően!

Az első, amit mások meglátnak belőled, a külsőd. A ruhád, a hajad, a cipőd. Még azelőtt véleményt alkotnak rólad, hogy egyáltalán kinyitottad volna a szádat. Ha jó benyomást akarsz kelteni másokban, akkor öltözz az alkalomhoz illően!

2. Legyél pontos!

Amikor elkésel valahonnan, már lehetőséget is adtál a másiknak arra, hogy elítéljen – mielőtt egyáltalán láthatott volna. Ha randira vagy állásinterjúra mész, légy pontos! Ne feledd: valakire várakozni szörnyen bosszantó.

3. Tartsd be, amit ígértél!

Sokan elhamarkodottan ígérnek meg dolgokat, mert abban a pillanatban ez tűnik a leggyorsabb és konfliktusmentes megoldásnak. Megígérik, bár tudják, hogy eszük ágában sincs betartani az ígéretüket. Kevés dologgal tudod jobban aláásni a kapcsolataidat mint ezzel a magatartással.

elso_randi4.jpg

4. Tisztelj másokat!

Vagyis ne adjál nekik tanácsot, ha nem kérik, és ne mondd el nekik, hogyan tehetnének valamit jobban! Ne akard megváltoztatni a másik viselkedését vagy véleményét csak azért, mert szerinted helytelenül cselekszik, vagy rosszul gondol valamit! A tisztelet azt jelenti, hogy elfogadom azt, aki vagy, amit gondolsz és amit cselekszel. Nem kell egyetértenem, de neked szabad így tenned, vélekedned, viselkedned. Ne feledd! Ha nem tisztelsz másokat, téged sem fognak tisztelni.

5. Legyél udvarias!

Mondd gyakrabban, hogy „kérem” és „köszönöm”! Neked nem kerül semmibe, a másikat viszont boldoggá teszi, hogy udvarias voltál. Ha így teszel, ez arról árulkodik, hogy észreveszed azokat az apró dolgokat, amelyeket mások tesznek érted.

6. Mosolyogj!

A mosoly ragályos. Ha mosolyogni látnak téged, nekik is jókedvük lesz. És ki ne szeretné azt az embert, akinek a társaságában jól érzi magát?

smile.jpg

7. Tedd el a telefonodat!

Amikor együtt vagy valakivel, akkor legyél vele, és tedd el a telefonodat! Beszélgetés közben a telefonodat nyomkodni azt jelenti, hogy a másik nem elég érdekes számodra, és van fontosabb dolgod is annál mint hogy rá figyelj. Vagyis azt üzened a másiknak, hogy „nem érdekelsz”. Tényleg ezt akarod mondani?

8. A személyes higiénia nem opció, hanem elengedhetetlen követelmény

Szörnyen kellemetlen, amikor beszélgetsz valakivel, és közben elájulsz a leheletétől vagy az izzadságszagtól. Hiába öltözöl fel szépen, ha sáros a cipőd vagy bűzlesz. Ezzel az egészen apró, számodra észrevétlen dologgal teljesen tönkreteheted a fontos pillanatokat.

9. Beszélj érthetően, és nézz a másik szemébe!

A beszéded tempója, tisztasága sok mindent elárul rólad. A halk motyogás, a hadaró beszéd arról árulkodik, hogy szeretnél észrevétlen maradni, vagy minél előbb túlesni a mondandódon. Ha beszélgetés közben nem nézel a másik szemébe, szintén szörnyen zavaró a partnered számára, hiszen nem tud veled igazán kapcsolatba lépni, és joggal kezd gyanakodni, hogy valamilyen pszichés problémád van.

conversation.jpg

10. Ne rágózz!

Fontos találkozók előtt feltétlenül köpd ki a rágót! Kevés gusztustalanabb dolog van annál mint amikor valaki csendesen kérődzik egy hivatalos eseményen.

11. Légy humoros!

Persze csakis és kizárólag a szituációnak megfelelően. A harsány, obszcén humor visszataszító, míg a csendes önirónia rendkívül vonzóvá tehet, hiszen oldja a másik feszültségét.

12. Nyújts kezet!

Első találkozókon szinte kötelező a kézfogás. Persze figyelj arra, hogy ne legyen izzadságtól nedves a kezed, és ne roppantsd szét a másik kézfejét. A kézfogás erőssége, minősége sok mindent elárul rólad az első néhány másodpercben.

listen.jpg

13.Hallgasd meg a másikat!

A karizmatikus embereknek ez a legfőbb erősségük: képesek úgy figyelni és hallgatni a másikat, hogy az igazán fontosnak és érdekesnek érzi magát. Maradj csöndben, és figyelj! Ne te akarj érdekes lenni, hanem engedd, hogy a másik érdekesnek élje meg magát! Ő erre az élményre fog emlékezni a veled való találkozásból.

14. Dicsérj!

Keresd meg azt, ami jó másokban, és mondd el nekik! Dicsérd a ruhájukat, táskájukat, frizurájukat, szellemességüket! Mondd el, mi és miért tetszik neked! Ha kellemes érzéseket okozol másoknak, úgy fognak emlékezni rád, mint kellemes emberre.

Ha szeretnél dolgozni azon, hogy jó benyomást kelts másokban, nézd meg, hogyan tudok neked segíteni!