5 tanács azoknak, akik nem jönnek ki az anyósukkal

 Sajnos az anyósok többsége szereti dróton rángatni a gyerekét, imádja őt utasítani, manipulálni, a gyereke párját pedig nagy élvezettel kritizálja, beleszól a gyereknevelési, pénzkezelési és öltözködési szokásaiba is. Mit tehetünk, ha megőrjít minket az anyósunk?

 anyos.jpg

1. Számolj le az illúzióiddal!

Amikor bekerülünk a párunk családjába, akkor igyekszünk a legjobb oldalunkat mutatni, és reménykedünk benne, hogy majd csak megkedvelnek minket a párunk szülei. Vannak, akik esetleg azt is várják, hogy az új családban megkapják mindazt a szeretetet, amit a saját szüleiktől nem kaptak meg. Aztán amikor azt tapasztalják, hogy ebből egyáltalán semmi nem valósul meg, esetleg elkezdenek még jobban igyekezni, és az anyós kedvében járni. Azt hiszik, ha azt csinálják, amit az anyósuk akar, akkor biztosan meg fogja kedvelni őket. Vagy talán abban reménykednek, hogy ha összeházasodnak a párjukkal, ha megszületnek a gyerekek, akkor az anyós majd megenyhül az irányukban. Mások abban reménykednek, hogy egyszer majd a párjuk is belátja, milyen kiállhatatlan az anyja, és majd melléjük áll, sőt leszereli a saját anyját.

A valóság sajnos ennél sokkal kiábrándítóbb. A legtöbb illúzió nem valósul meg: az anyósunk nem kedvel meg minket, a párunk képtelen mellénk állni a vitákban, és a gyerekek születése újabb támadási felületet jelent.

Az első tanácsom tehát: számolj le az illúzióiddal, és ne reménykedj abban, hogy magától megjavul a helyzet. A probléma akkor fog megoldódni, ha vállalod a felelősséget azért, hogy lépéseket tegyél a megoldás felé.

 

2. Próbáld megérteni, miért viselkedik így az anyósod!

Sokat segít, ha megpróbálsz rájönni a mozgatórugóira, ugyanis akkor már nem magadat fogod vádolni, és nem próbálsz meg mindenben megfelelni neki.

Nagyon sok anyós azt hiszi, hogy csak egy igazság létezik, és azt ő birtokolja. Nincs is tudatában annak, hogy létezik egy másik nézőpont, így számára a te véleményed egyet jelent azzal, hogy rossz és elfogadhatatlan. Szinte az összes kellemetlen anyós megdöbbentően énközpontú, és csak az érdekli, hogy ő mit akar, neki mire van szüksége, és ő hogyan érzi magát. Nekik senki másnak az érzései nem számítanak, csak a sajátjuk. Teljesességgel hiányzik belőlük az empátia, és fel sem fogják, hogy a szavaikkal mit okoznak benned. Értsd meg, hogy nem kifejezetten téged akarnak bántani: mindenkivel így viselkednek. (Ez persze nem jelenti azt, hogy el kell tűrnöd a viselkedését, de segít meglátni azt, hogy ő nem fog változni, neked kell valamit tenni.)

 anya_fejben.jpg

3. Lépj ki az áldozat-szerepből!

Áldozatnak tekinted magadat, ha folyton csak a következők járnak a fejedben:

  • Tönkreteszi az életünket.
  • Nem tehetek ellene semmit.
  • Lehet, hogy el kellene válnom.

Az áldozatszerű gondolkodásra a reménytelenség és a véglegesség jellemző, és folyton megerősítjük magunkban azt a gondolatot, hogy semmit sem tehetünk a helyzet megjavítása érdekében.

Ne tekintsd magad többé tehetetlen áldozatnak. Tudatosítsd magadban, hogy felnőtt ember vagy, aki képes megvédeni magát az anyósával szemben! Tudatosítsd magadban, hogy vannak jogaid, amelyeket senki nem vehet el tőled. Még az anyósod sem.

Például:

  • Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled.
  • Jogod van kifejezni az érzéseidet, gondolataidat.
  • Jogod van haragudni, és azt a megfelelő formában kifejezni.
  • Jogod van elvárni a párodtól, hogy te legyél számára a legfontosabb.
  • Jogod van az anyósodnak nemet mondani, nem szeretni őt, tudomására hozni, ha megbántott. Jogod van őt megkérni arra, hogy mit ne tegyen többet.

 

4. Jelöld ki a határaidat!

Egyértelműen jelezned kell a párod és az anyósod felé is, hogy mi az, ami zavar a viselkedésükben, és mit szeretnél helyette. Mindezt nem fenyegető, de határozott hangon hozd a tudomásukra még akkor is, ha tartasz a következményektől. Biztos lehetsz benne, hogy nem fog tetszeni neki(k), ha kijelölöd a határaidat, de tarts ki az állásfoglalásod mellett!

 anyos2.jpg

5. Tanulj meg néhány mondatot, ami jól jön egy vitában!

Egy vita során vagy védekezünk, vagy támadunk. Van azonban néhány nagyon hasznos mondat, amibe nem lehet belekötni, és nagyon nehéz rá a szokott módon reagálni:

Például:

  • Jogod van a véleményedhez.
  • Ez is egy vélemény.
  • Ez érdekes.
  • Sajnálom, hogy ez neked nem tetszik.
  • Boldogan megbeszélem veled ezt a dolgot, ha lehiggadtál.

Tudom, hogy rettenetesen nehéz kiállni magunkért az anyósunkkal szemben, ha félünk attól, hogy ezzel elveszítjük a párunkat. Ha viszont beleragadunk az áldozat szerepbe, akkor tönkremegy a házasságunk, és akár bele is betegedhetünk a dologba. Hidd el, nagyon sokan félnek egy ilyen helyzetben a sarkukra állni. De ha arra vársz, hogy a félelmed elmúljon, akkor soha nem fogsz cselekedni. Csináld a félelmed ellenére, és menet közben csökkenni fog a szorongásod is!

Ha szeretnél erről a témáról beszélgetni, itt találsz további információkat.

Címkék: vita, anyós, konfliktus